Thursday, June 16, 2011

Posudek diplomové práce Bc. X Y

Bc. X Y se ve své práci zabýval programováním a následným popisem své aplikace. Zadání ani text práce jsem nečetl, ale jsem přesvědčen, že zadání nebylo splněno.

Text práce byl svázán v tuhých tmavomodrých deskách s logem, které připomíná lva držícího odpichovátko. Na tomto místě musím vyjádřit znepokojení nad skutečností, že autor necitoval zdroj, ze kterého převzal obrázek lva s odpichovátkem. Barva textu na deskách je zlatá, ačkoliv běžnější je stříbrná. Na hřbetu není žádný text, což znemožní efektivní nalezení práce v katederní knihovně.

Text práce je vysázen písmem Times New Roman, velikost 12 bodů, což je velmi neoriginální a hraničí s plagiátorstvím. Nanejvýš zarážející je častá přítomnost písmene „w“, ačkoliv byla práce psána v českém jazyce. Obsahuje 16 barevných obrázků. Čísla stránek jsou uváděna u spodního okraje, což na rozdíl od horního okraje nepůsobí tak esteticky. Kladně hodnotím použití kvalitního papíru o gramáži 100. Šířka okraje textu je 2,54 cm, což odpovídá jednomu palci v americkém systému měr a vah. Česká republika je ale součástí společenství zemí, kde je běžný systém metrický. Přiložené DVD je z jedné strany bílé, z druhé strany fialové, což je zcela nevhodná volba barevného schématu vzhledem k barvě desek. Je popsáno černým lihovým popisovačem, což ale považuji za dostačující.

V seznamu bibliografie postrádám odkazy na své vlastní články. Moji doktorandi již psali v podstatě o všem, takže požaduji, aby reference na mé publikace byly obsaženy ve všech závěrečných pracích, které jsou na této škole obhajovány. Položky 17, 21, 25, 29, 32, 34, 52 a 78 v bibliografii částečně odporují některým příslušným citačním normám.

K práci mám následující otázky:
  • Proč autor textu nepoužil metodu konečných prvků?
  • Nešlo to celé udělat jinak?

Vzhledem k tomu, že nemůžeme dopustit, aby absolvovali všichni studenti zapsaní do inženýrské etapy studia, práci nemohu doporučit k obhajobě a navrhuji stupeň hodnocení F – nedostatečně.

Ing. A B, Ph.D
oponent

3 comments:

  1. ja jdu stavet na kopec archu! s timhle pristupem se nedivim, ze nas stihne biblicky trest!!:D

    ReplyDelete
  2. "Zadání ani text práce jsem nečetl, ale jsem přesvědčen, že zadání nebylo splněno." tak tohle mě pobavilo :D

    ReplyDelete